Obezitatea – Ce este și cum ne poate afecta?
Obezitatea este provocată de un aport energetic prea mare în raport cu necesitățile organismului în care factorii genetici, metabolici sau de mediu joacă un rol determinant.
Statisticile și observațiile ne spun că procentul persoanelor obeze a crescut în întreaga lume. După țările de pe continentele americane, Europa este teritoriul cu cel mai mare număr de persoane obeze.
Dincolo de problemele estetice, sociale și psihologice pe care le întâmpină persoanele obeze, trebuie să menționez că obezitatea este în primul rând o problemă de sănătate.
Creșterea IMC (indice de masă corporală) și creșterea circumferinței taliei peste anumiți parametrii se asociază cu anumite tipuri de cancer, cu boala hipertensiunii arteriale, cu sindromul de apnee în somn sau cu accidente vasculare sau infarct de miocard.
De ce există din ce în ce mai multe persoane obeze?
Creșterea numărului populației la nivel global a determinat producătorii de alimente să crească volumul de hrană disponibilă pe piață. Însă resursele de alimente sănătoase sunt din ce în ce mai sărace, datorită industrializării, creșterii numărului de mașini și aglomerărilor urbane.
Hrana din ziua de azi este pe saturate, dar concurența acerbă între producători îi determină pe aceștia să folosească diverse tertipuri pentru a provoca dependent consumatorilor. Iar unul dintre artificii este folosirea zahărului în exces, a aditivilor alimentari, precum și creșterea porțiilor de mâncare.
Stilul de viață al oamenilor, mai ales a celor care trăiesc în mediul urban, este de obicei un stil sedentar. Având în vedere creșterea programului de lucru, reducerea tipului necesar gătirii alimentelor, abundența alimentelor ieftine dar super-procesate, nu este de mirare că din ce în ce mai multe persoane suferă de obezitate.
Care sunt principalele boli cauzate de obezitate?
Obezitatea nu este doar o problemă de aspect fizic și de greutate. Obezitatea este un factor de risc în următoarele boli: gută, osteoartrită, aritmie cardiac, depresie, pseudotumora cerebrală, boala ficatului gras, diabetul gestational și preeclampsia în timpul sarcinii, boala Alzheimer, hipertensiune arterială, cancere (mai ales cancerele de colon, sân, pancreatic sau ovarian), astm, insuficiență venoasă cronică și temutul diabet de tip II.
În cazul copiilor obezi, pot apărea litiaza renală, picior plat, scolioză, avansul vârstei osoase (copiii obezi au oase mai bătrâne decât copiii normoponderali, ceea ce duce la închiderea precoce a cartilajelor de creștere, astfel copiii rămânând mici de statură și grași).
De ce trebuie să mergi la medic dacă suferi de obezitate?
Dacă problema câtorva kilograme în plus poate fi rezolvată individual, cu dietă și exerciții fizice, un număr mai mare de kilograme în plus înseamnă dificultăți mai mari în procesul de slăbire. În plus, obezitatea poate ascunde boli de glandă tiroidă, depresie sau anumite boli genetice.
Un medic specialist poate determina cauza exacta a bolii, investigațiile necesare, precum și tratamentul acesteia.
Tratamentul obezității este de preferat unei atitudini de resemnare sau chiar agresivitate împotriva celor care prefer persoanele slabe sau normoponderale.
O persoană obeză poate avea ovare polichistice, depresie sau chiar mai multe comobidități asociate, care sunt un pericol nu doar pentru aspectul fizic și starea de sănătate, ci și pentru viața acestuia.
Aspect subiective ale obezității
Grăsimea în exces afectează imaginea de sine a persoanei. Aceasta este conștientă că aspectul fizic o dezavantajează, în ciuda capacităților intelectuale sau a unei personalități orientate spre performanță. Mișcările acesteia sunt mai greoaie, mersul mai incomod.
Organele interne suferă din cauza kilogramelor în plus (mai ales ficatul și inima, care trebuie să proceseze mai mult decâ tar trebui). O persoană obeză este semi-dependentă de cei din jur, fiindu-i dificil să se descurce singură.
Din păcate, există cazuri care nu pot fi tratate sau al căror tratament durează foarte mult timp, ceea ce a dus la o mișcare de rezistență a persoanelor obeze sau chiar de promovare a femeilor plus-size. Însă dincolo de toleranța societății față de fenomenul îngrijorător al obezității, aspectele medicale rămân valabile: obezitatea este o boală deseori cronică, care favorizează instalarea altor boli, mult mai periculoase decât boala cauzatoare.
Autor: Ioana SIp