Care este importanta botezului?
Atunci cand ne ocupam de planificarea unei petreceri de botez este important sa stim si importanta botezului in viata noastra si tocmai asta vrem sa va explicam si noi acum.
Botezul crestin este una dintre cele doua randuieli pe care Isus le-a instituit pentru biserica. Inainte de inaltarea Lui, Iisus a spus: „Mergeti si faceti ucenici din toate neamurile, botezandu-i in numele Tatalui, al Fiului si al Sfantului Duh si invatandu-i sa asculte tot ce v-am poruncit. Si eu voi fi cu voi mereu, pana la sfarsitul veacului „.
Aceste instructiuni specifica faptul ca biserica este responsabila sa invete Cuvantul lui Isus, sa faca ucenici si sa boteze acei ucenici. Aceste lucruri trebuie facute peste tot pana la „sfarsitul veacului”. Deci, daca nici un alt motiv nu exista, botezul are importanta deoarece Iisus a poruncit.
Botezul a fost practicat inainte de intemeierea bisericii. Evreii din vechime au botezat prozelitii pentru a semnifica natura „curatata” a convertitilor. Ioan Botezatorul a folosit botezul pentru a pregati calea Domnului, cerand tuturor, nu doar rudelor, sa fie botezati pentru ca toata lumea are nevoie de pocainta. Cu toate acestea, botezul lui Ioan, care inseamna pocainta, nu este acelasi cu botezul crestin, asa cum se vede in Faptele Apostolilor. Botezul crestin are o semnificatie mai profunda.
Botezul trebuie facut in numele Sfintei Treimi – aceasta este ceea ce il face botez „crestin”. Prin aceasta practica, o persoana este admisa in biserica. Cand suntem mantuiti, suntem „botezati” si primim Duhul Sfant in biserica. Noi toti am fost botezati cu un singur Duh, pentru a forma un singur trup indiferent de orientarile de orice fel si de nationalitate sau de sex.
Botezul crestin este mijlocul prin care o persoana face o profesiune publica de credinta si ucenicie. In apele botezului, o persoana spune fara cuvinte: „Marturisesc credinta in Hristos; Isus mi-a curatat sufletul de pacat si acum am o noua viata „.
Botezul crestin ilustreaza, in stil dramatic, moartea, ingroparea si invierea lui Hristos. In acelasi timp, ea ne ilustreaza, de asemenea, moartea noastra si viata noua in Hristos. A fi scufundat in apa reprezinta moartea pacatului si iesirea din apa reprezinta viata curata si sfanta care urmeaza mantuirii.
Foarte simplu, botezul este o marturie exterioara a schimbarii interioare a vietii unui credincios. Botezul crestin este un act de ascultare fata de Domnul dupa mantuire. Desi botezul este strans asociat cu mantuirea, nu este o cerinta pentru a fi mantuit. Biblia arata in multe locuri ca ordinea evenimentelor este urmatoarea: o persoana crede in Dumnezeu si apoi este botezat. Aceasta secventa este vazuta in Faptele Apostolilor cand cei care au acceptat solia lui Petru au fost botezati.
Un nou credincios crestin ar dori sa fie botezat cat mai curand posibil. In Faptele Apostolilor, Filip vorbeste unui etiopian despre religia lui si cand au calatorit pe drum impreuna, au ajuns la apa si etiopianul a ales sa se boteze pe loc. Imediat, au oprit carul, iar Filip l-a botezat.
Botezul ilustreaza identificarea credinciosului cu moartea, ingroparea si invierea lui Hristos. Acolo unde Evanghelia este propovaduita si oamenii sunt atrasi spre credinta in Hristos, ei trebuie sa fie botezati.